PROFILY BARMANŮ: Nelson Bernardes, Londýn

BAROVÉ NOVINY exkluzivně přinášejí rubriku, ve které se seznámíme s osobnostmi světové barmanské scény formou krátkého dotazníku netradičních otázek. Dnes odpovídá bartender Nelson Bernardes – Bar Manager Waldorf Hilton, London & Perfect Host Cocktail Bacardi Legacy 2013 (CEO & Founder, London). Partnerem rubriky barmanských osobností jsou sirupy a likéry MONIN.

PROFILY BARMANŮ: Nelson Bernardes
Foto/ PROFILY BARMANŮ: Nelson Bernardes

Jak a proč jste se stal barmanem?
Abych byl upřímný, byla to posloupnost mnoha různých faktorů. Můj otec zemřel, když mi bylo 15 let, proto jsem začal brzy pracovat, abych vydělal na pomoc domů nějaké peníze. Přinejmenším jsem nechtěl o peníze žádat mojí matku, a tak jsem začal pracovat jako barback v rušném nočním klubu v Lisabonu, kde bylo možné snadno začít, aniž by se mě kdokoli ptal na má studia nebo kvalifikaci … to byl začátek …

Čím nebo jak relaxujete?
Může to znít divně, ale já si nejvíce odpočinu v posilovně, kde dostanu své myšlenky pryč od všeho, co souvisí s mojí prací.

Kterou knihu právě čtete?
Gin – Barmanská bible od Simona Difforda.

Jaký koktejl by byl ten poslední v životě?
My Perfect Host … můj odkaz této zemi.

Jakou osobnost byste rád pozval na drink? 
Jose Mourinho, jsem velkým obdivovatelem jeho díla.

Co posloucháte za hudbu, kapelu?
Měl jsem bar po dobu sedmi let a prošel snad všemi hudebními žánry. Poslouchám skoro všechno, mezi mé oblíbené určitě patří old school R&B nebo nějaký chill out. Oblíbená zpěvačka je Sade.

Jaký bar jste navštívil a nemůžete na něj zapomenout?
Connaught Bar, když společně pracovali Erik Lorincz a Agostino Perrone, měl jsem s nimi úžasnou první zkušenost a navštěvuji je pravidelně.

Jakou módní značku máte oblíbenou?
Stále revoluční „De Puta Madre“, je ale stále těžší ji najít. Kdysi jsem se po ní díval mnohem více, ale to když jsem byl mladší, už ne tolik v dnešní době.

Co Vám udělalo poslední dobou největší radost?
Posledních 15 let bylo pro mě největší vášní barmanství, největší radost jsem měl, když jsem byl vybrán jako jeden ze „Tří nejperspektivnějších“ pro Bacardi Legacy UK 2013.

Jaké tři věci byste si vzal na pustý ostrov?
Shaker, stroj na přípravu espressa a ženu … hahahahaha ….

Jaký je Váš vzkaz barmanům do Prahy, České republiky?
Měl jsem možnost být v Praze již dříve, myslím, že barmani dělají skvělou práci, nyní také s Bar Show, která je skvělá a vždy přichází s novými trendy. Do Prahy jedu koncem června. Nemohl jsem si to nechat ujít! Je to součást mého marketingového plánu Bacardi Legacy. Praha má obrovský potenciál, pokud jde o barmanství! Jen tak dál a brzy se uvidíme …

(BN)