„Není výjimkou, že vinařství na Mallorce řídí ženy“, prozrazuje dovozce vín Daniel Jindra

(Praha) – Přinášíme rozhovor s Danielem Jindrou, jehož firma se specializuje na dovoz a pro­dej mallor­ských vín. V nabídce najdete vína jak před­ních mallor­ských vinařů, tak i vína z malých rodin­ných firem. „Není výjimkou, že vinařství na Mallorce řídí ženy, které tak pokračují v rodinné tradici. Současná generace vinařů vdechuje tradičním podnikům svěží vítr a nebojí se experimentovat s novými odrůdami“, zmiňuje v interview Daniel Jindra.

 M1

Proč jste se je rozhodl dovážet mallorská vína do ČR?
Na chuť mallorským vínům jsem přišel již při mém prvním pobytu na Mallorce, kde jsem trávil letní dovolenou. Místní vína mě překvapila svojí kvalitou a jedinečnou chutí, která je charakteristická i díky odrůdám, které se pěstují pouze na Mallorce. Po návratu domů jsem si chtěl některá tato vína obstarat na českém trhu, ale zjistil jsem, že u nás nejsou k zakoupení.

Co bylo dál?
Druhá návštěva Mallorky, která se nesla již v pracovním duchu. Osobně jsem navštěvoval místní vinaře, se kterými jsem jednal o možné spolupráci a získal tak obchodní partnery a potřebné kontakty.

MM6

Když vybíráte vína u tamních vinařů, jaké jsou pro vás hlavní parametry, aby se víno objevilo i u nás?
Předně byl můj zájem vybírat pouze vína, která jsou vyrobena z místních odrůd, ale při prvních ochutnávkách přímo u vinařů jsem zjistil, že i klasické odrůdy jako např. Muscatel, Cabernet Sauvignon nebo Merlot, zde mají zcela originální chuť a výrazně se liší od vín z pevniny. Hlavním parametrem je tedy najít víno s nezaměnitelnou chutí a vůní.

Jsou půda a podnebí na Mallorce vhodné k pěstování vinné révy?
Klima a půda jsou na ostrově více než příznivé. Pohoří Tramuntana poskytuje ochranu před studenými větry ze severu. Suchá léta, krátké a mírné zimy tvoří příznivé mikroklima. Celkově lze říci, že ostrov nabízí ty nejlepší podmínky pro pěstování vína.

M4

Jaké oblasti jsou pro pěstování stěžejní?
Na Mallorce existují dvě hlavní oblasti kde se réva pěstuje. Jedná se o oblasti s ochranou značkou D.O. (Denominació d’origen / označení původu). Ta první a starší je D.O. Binissalem a rozkládá se na západě ostrova na cestě mezi městy Palma a Inca. Místní půda je bohatá na vápenec a jíl a toto složení pomáhá zadržovat vodu, která umožní vinicím vypořádat se s horkým létem. Oblast D.O. Pla i Llevant se rozkládá v okolí města Manacor. Půda je úrodná, také s vysokým podílem jílu a vápence. Půda zde má ale výraznější červenou barvu v důsledku přítomnosti oxidu železa a jiných minerálů.

Díky kvalitě mallorských vín se poptávka po nich neustále zvyšuje a vinaři tak každým rokem vyprodávají celou produkci. Běžně se stává, že některá vína jsou vyprodaná již v prvních měsících. Množství vín na vývoz je tedy limitované.

Jedná se převážně o rodinná vinařství? V čem jsou zajímavá?
Všechna vinařství, se kterými jsme doposud spolupracovali, jsou rodinné podniky s dlouholetou tradicí, kde se vinařské řemeslo dědí z generace na generaci. Na sklonku minulého roku jsme navázali spolupráci s menšími vinaři, kteří jsou na trhu poměrně krátkou dobu, ale přesto se již stačili zařadit mezi ty nejlepší. Tato vinařství jsou rovněž v rukou místních rodin. Není výjimkou, že vinařství na Mallorce řídí ženy, které tak pokračují v rodinné tradici. Za zmínku stojí, že současná generace vinařů vdechuje tradičním podnikům svěží vítr tím, že využívají moderní technologie, nebojí se experimentovat s novými odrůdami, kladou velký důraz na marketing a sledují trendy současného designu.

Jak jste uvedl, některá rodinná vinař­ství vedou a řídí ženy. Jak se jim podle vás daří rozvíjet dále toto poslání?
Z mého pohledu se jim to daří velice dobře. Co se týče výroby vína, tak se vyrovnají starým vinařům a jejich vína jsou velice dobře hodnocena a umisťují se na nejvyšších příčkách různých soutěží. Jak mohu osobně potvrdit, jsou také velmi dobrými obchodníky a při každé další návštěvě vinařství vidím, jak investují nemalé částky zpět do podniku k dalšímu rozvoji. Myslím, že vinařské řemeslo zvládají na jedničku.

MM5 

Kolik se na Mallorce vyprodukuje vína?
V oblasti Binissalem se réva pěstuje zhruba na 600 ha a vyprodukuje okolo 2 milionů litrů vína ročně. V Pla i Llevant se vinice rozkládají na 340 ha a produkce vína je 200 tisíc litrů. Pro srovnání můžeme uvést, že známá španělská oblast Rioja ročně produkuje 280 milionů litrů vína a to ani není největší ve Španělsku.

 M2

Příznačné pro místní vinařství je, že kvalita vítězí nad kvantitou. Zbyde tak na vývoz dostatek?
Po zapsání oblastí  Binissalem a Pla i Llevant pod ochrannou značku Denominació d’origen (označení původu) byly stanoveny hranice těchto oblastí a již není prostor pro výsadbu nových vinic. Protože 100 % hroznů musí pocházet výlučně z uvedené zeměpisné oblasti a v této oblasti musí probíhat i veškerá výroba a balení, vydali se vinaři na cestu stále zvyšující se kvality. Díky kvalitě vín se poptávka po nich neustále zvyšuje a vinaři tak každým rokem vyprodávají celou produkci. Běžně se stává, že některá vína jsou vyprodaná již v prvních měsících. Množství vín na vývoz je tedy limitované.

Jací jsou mallorčané konzumenty vína?
Víno je na Mallorce nejběžnějším a nejoblíbenějším nápojem a patří neodmyslitelně do jejich kultury. Víno se pije i během dne, především k jídlům. Malých skleniček vína (přibližně 1 dcl) vypijí muži přes den i několik, ale být podnapilý ve všední dny je téměř společenský přestupek. Ve všech restauracích najdete zastoupení místních vín a ke spotřebě vína na ostrově výrazně přispívají turisté.

MM7 

Jaké odrůdy jsou pro mallorská vína specifická?
Pro Mallorku jsou specifické především místní odrůdy, pro bílá vína odrůda Moll a pro červená vína Manto negro a Callet. Dále se zde pěstují odrůdy jako je například Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo, Chardonnay atd.

V nabídce krom červených, bílých a růžových vín máte i BIO vína, v čem jsou zajímavá?
Všeobecně poptávka po vínech v BIO kvalitě stoupá po celém světě a tak ani mallorští vinaři nezůstali pozadu. Hrozny pro výrobu BIO vína se pěstují především v oblasti Binissalem a jsou sbírány vždy ručně na nejstarších vinicích. Všechny vinice pro sběr BIO révy jsou zapsané v rejstříku ekologického zemědělství Evropské unie. Tento rok chceme naši nabídku ekologických vín ještě rozšířit.

MM8

Kde je možné si vaše vína zakoupit?
Mallorská vína můžete zakoupit na našich webových stránkách www.vinazmallorky.cz prostřednictvím objednávkového formuláře, nebo se po nich můžete poptat ve své oblíbené vinotéce, vinárně, baru, nebo restauraci.

Máte v nabídce i partnerský program pro gastronomii, tedy bary a restaurace?
Naše firma poskytuje pro gastronomická zařízení 10% slevu na veškerý sortiment. Nabízíme také možnost množstevních slev. Pokud zákazník projeví zájem o naši nabídku, rádi ho osobně navštívíme, vína představíme a pomůžeme vybrat ty nejvhodnější pro jeho podnik.

Na co nejvíce se těšíte, když se chystáte na Mallorku?
Tak asi nejvíce se těším na hledání nových vín do naší nabídky. Vždy si ale také udělám čas na to, abych objevil na Mallorce něco nového z nádherné přírody, jídla a kultury, protože už vím, že jezdit na Mallorku pouze v létě, i když na nádherné tak dosti plné pláže, je škoda. Mallorka totiž nabízí pro své návštěvníky mnohem víc…­

(BN)