Badoit Grand Chef 2015 Pavel Sapík se inspiroval v michelinské restauraci Frantzén ve Stockholmu

(Praha) – Letošním držitelem speciální ceny Badoit Grand Chef, určené nejlepšímu českému šéfkuchaři, je Pavel Sapík z pražské restaurace Terasa U Zlaté studně. Součástí ocenění je stáž v některém z proslulých evropských restaurantů – Pavel Sapík se v polovině června vydal do michelinské restaurace Frantzén ve Stockholmu.

 SAP1

Ačkoliv do Švédska kuchaři nemíří za novými profesními zkušenostmi tak často jako třeba do Francie nebo Itálie, má severská kuchyně bezesporu co nabídnout, což ostatně potvrzuje i Pavel Sapík: „Se švédskou gastronomií jsem se často potkával na mezinárodních soutěžích, kde jsem byl dlouholetým členem našeho národního kuchařského týmu. Vždy se vyznačovala vysokou kvalitou, precizním zpracováním a dokonalým food stylingem.“ A stockholmská restaurace Frantzén se dvěma michelinskými hvězdami, v jejímž čele stojí Björn Frantzén, jednoznačně patří k nejlepším reprezentantům. Potřetí za sebou figurovala v žebříčku 50ti nejlepších restaurací světa, (v roce 2014 získala 23. místo), sám Björn Frantzén byl v roce 2013 švédskými top gastro kritiky jmenován „chef of chefs“.

 SAP2

Návštěvu Švédska Pavel Sapík hodnotí jako velmi příjemný a inspirativní zážitek. V restauraci Frantzén jej zaujala především kooperace v rámci týmu, špičková organizace, důraz na detail a sladění různých surovin. Jak se nově nabyté poznatky projeví v menu restaurace Terasa U Zlaté studně? „Tato zkušenost byla pro nás posledním impulzem pro plánovanou změnu a částečnou restrukturalizaci konceptu naší restaurace. Nemyslím si, že budeme aplikovat přímo jejich menu, ale spíše technologické postupy a přístup k zaměstnancům a k surovinám,“ odpovídá Pavel Sapík.

 SAP3

Trendem posledních let, který je patrný v gastronomicky vyspělých zemích včetně Švédska, je nejen pečlivý výběr menu, ale také nápoje, který jídlo doprovází. „Správně zvolený nápoj, může chuť jídla podtrhnout nebo naopak srazit dolů, proto je dnes velkým fenoménem různé párování pokrmů s nápoji – vínem, pivem i vodou,“ upozorňuje Pavel Sapík. Zatímco krásu snoubení jídla s vínem už mnozí Češi objevili, volba správné vody vhodné k vínu či jídlu stále zůstává poněkud podceňovanou záležitostí.

Jenže pozor – všechny vody rozhodně nechutnají stejně, liší se obsahem minerálů a dalšími parametry, díky kterým mohou dát vínu či jídlu náležitě vyznít. Společnost Kofola ve spolupráci s aquasommeliérkou Beátou Vlnkovou proto pro snazší orientaci sestavila Vodní kartu – ucelenou nabídku pramenitých a minerálních vod vhodných k vínu a pro prémiovou gastronomii. Součástí Vodní karty, první svého druhu u nás, je pramenitá voda Rajec, neperlivá minerální voda Evian a přirozeně perlivá minerální voda Badoit.

(BN)